جامعترین راهنمای خرید عینک آفتابی | نکات پیش از خرید
عینک آفتابی محافظ سلامت و سبب راحتی چشمان ما در برابر نور خورشید است. کارشناسان در فصول گرم یا سرد و در بیشتر ایام سال ما را به استفاده از آن توصیه میکنند. راهنمای خرید عینک آفتابی کمک میکند معیارهای صحیحی را در انتخاب این عینک در نظر بگیریم. این معیارها در رابطه با عدسی، پوششها، فریم و ویژگیهای دیگر مطرح است. باهم آنها را بررسی میکنیم.
چرا به راهنمای خرید عینک آفتابی نیاز داریم؟
عینک آفتابی تنها یک ابزار برای انداختن سایه روی چشمها نیست. راهنمای خرید عینک آفتابی استاندارد، در درجه اول ما را متوجه نقش محافظتی آن میکند. نور خورشید ضمن شدتی که دارد، با اشعههای مضر فرابنفش (UV) به چشم ما میرسد. این اشعهها میتوانند آسیبهایی جدی به چشم برسانند. بهترین ابزار محافظت کننده در برابر مضرات نور خورشید برای چشم، عینک آفتابی استاندارد است.
راهنمای خرید عینک آفتابی همچنین ما را از استانداردهایی در خصوص عدسی و فریم آگاه میکند. تنوع فراوانی در عینکهای آفتابی از نظر اندازه عدسی، رنگ آن و نوع فریم وجود دارد.
نکتهی مهم دیگر که در این راهنما در خواهیم یافت، معیارهای زیبایی است. همیشه نیاز داریم بدانیم بهترین فرم عینک برای صورت ما کدام است. حال به سراغ اصلیترین معیارها در راهنمای خرید عینک آفتابی میرویم.
۱.ویژگی پوشش ضد UV پیش از خرید عینک آفتابی
اگر هر میزان فعالیت در فضای باز دارید، ضرورت عینک آفتابی برای شما مسلم است. دو نوع اشعه UV از خورشید به ما میرسد:
- UVA: این اشعه شدت کمتری نسبت به UVB دارد اما سی تا پنجاه درصد گستردهتر است. محافظت حداقل ۶۰ درصدی عینک آفتابی در برابر این اشعه در نظر گرفته شده است. البته این حداقل است و در راهنمای خرید عینک آفتابی معمولا پوشش بالای نود درصد توصیه میشود.
- UVB: این اشعه شدت آسیبرسانی بیشتری دارد و میتواند سبب آفتاب سوختگی و سرطان شود. حداقل ۷۰ درصد محافظت در برابر این اشعه در عینک آفتابی ضروری است.
نخستین اصل در راهنمای خرید عینک آفتابی، برخورداری عینک از پوشش ضد اشعه UV است. محافظت در برابر اشعه فرابنفش هم برای اجزای چشم و بینایی و هم برای پوست اطراف چشم ضرورت دارد. عینک آفتابی استاندارد ضد اشعه فرابنفش این محافظت را ایجاد میکند.
۲. توجه به عدسی پلاریزه در هنگام خرید
این یکی از ویژگیهایی است که در راهنمای خرید عینک آفتابی مورد توجه بسیار است. عدسی پلاریزه مزیتهای قابل توجهی دارد. کارکرد عدسی پلاریزه جلوگیری از اشعههایی است که پس از بازتاب از اشیاء و سطوح به چشم میرسند. به این ترتیب نوری که به چشم شما میرسد، قبلا فیلتر شده است. به این ترتیب چشم آسودگی بیشتری دارد و کمتر دچار خستگی میشود.
عدسی پلاریزه حاصل فناوری نوین است که میتواند اثرات خیرگی را کاهش دهد. این موضوع بهویژه هنگام رانندگی اهمیت مییابد. پلک زدن و فشار به چشمها در شرایط مواجهه با نور خیره کننده میتواند سلامت چشم را تهدید کند. احساس راحتی و آسودگی بیشتر در چشم همراه با وضوح دید بیشتر، ارمغان عدسی پلاریزه است.
۳. راهنمای خرید فریم مناسب عینک آفتابی
امروز، قاب عینک اعم از طبی و آفتابی پس از گذر از سدهها و فراز و نشیبهای بسیار تنوع فراوانی یافته است. شاهد این هستیم که تولیدکنندگان نمونههایی از بهترین مارک عینک آفتابی تا چه حد در این زمینه باهم رقابت میکنند. موضوع انتخاب فریم بیش از موارد دیگر در راهنمای خرید عینک آفتابی با حوزه فشن در ارتباط است. برخی از رایجترین مدلهای قاب عینک را بشناسید:
عینک آفتابی خلبان
این مدل متشکل از نوعی فریم سیمی است که ممکن است از روی پل بینی نیز بگذرد. عینک آفتابی با فریم مدل خلبان، عمدتا در اندازههایی بزرگ طراحی میشود و عدسیهای بزرگی دارد.
عینک پروانهای
گر به دنبال پوشش و محافظتی گسترده هستید، این عینکها انتخاب خوبی هستند. فریم پروانهای در گروه فریمهای بسیار بزرگ قرار دارد و سطح بیشتری ار اطراف صورت را محافظت میکند. این فریم در قسمت پل بینی باریکتر است و تا رسیدن به شقیقهها ضخیمتر میشود. علت نامگذاری آن، شبیه بودنش به پروانه است.
عینک گربهای
این فریم اندازههای مختلفی دارد اما عمدتا در دستهی عینکهای بزرگ قرار میگیرد. قسمت دور عدسی این فریمها گرد یا بیضی است و در دو طرف بیرونی چشمها تیز میشود و به سمت بالا میرود.
فریم چند ضلعی
طراحی عینک آفتابی چند ضلعی با نوعی ابتکار و ساختارشکنی جذاب همراه شده است. این عینکها در کنار جاذبههای ظاهری میتوانند استانداردهای مورد انتظار از عینک آفتابی را پوشش دهند.
عینک آفتابی بدون حاشیه
منظور این است که این فریمها در اطراف عدسی رینگ و حاشیهای ندارند. مزیت این مدل در سبکتر بودن وزن است. همچنین در سایر عینکها رینگ دور عدسی در مسیر دید قرار میگیرد. این مدل مانعی در دید ایجاد نمیکند.
افزون بر اینها مدلهای خلاقانه نیمحاشیه، ذوزنقه و … در کنار مدلهای معمول گرد، بیضی، مربع و مستطیل تنوعی بینظیر ایجاد کرده است.
۴. جنس قاب عینک آفتابی
یکی از نکات مهم در راهنمای خرید عینک آفتابی، جنس فریم است. قاب عینک میتواند از مواد گوناگونی ساخته شود که هریک ویژگیهای خاص خود را دارند:
۱-استات: این متریال در گروه پلاستیکها قرار دارد اما با انواع اکریلیک و پلیاورتان متفاوت است. استات در مقایسه با آنها مقاومتر و منعطفتر است. تنوع رنگ خوبی نیز دارند.
۲-آلومینیوم: فریم آلومینیومی به دلیل سبکی همراه با مقاومت ، طرفدار دارد. البته مقاومت در آن در اثر ترکیب با مقداری سیلیسیم و آهن سخت به دست میآید.
۳-فلز: انعطاف و مقاومت در فریم عینک بسیار مطرح است. فلز به دلیل داشتن چنین قابلیتهایی یک جنس محبوب برای فریم محسوب میشود.
۴-نایلون: این قابها دارای مقاومت بالا در برابر نوسانات دما هستند. این فریمها به افرادی که فعالیتهای ورزشی و نمایشی دارند، توصیه می شود.
۵-پلاستیک: قابهایی بسیار متنوع شامل اکریلیک، پلی اورتان و … در این دسته قرار میگیرند.
۶-تیتانیوم: تیتانیوم نیز نوعی فلز است. رنگ خاص آن خاکستری نقرهای است و مزیت آن سبکی، دوام و ضد خش بودن است.
این موارد رایجترین متریالها هستند اما گوناگونی در ساخت فریم از این هم بیشتر است.
۵. جنس عدسی عینک آفتابی
در مورد جنس عدسی عینک آفتابی باید به این چهار فاکتور توجه کنید:
۱- ظاهر
۲- راحتی
۳- دید
۴- ایمنی
جنس عدسی عینک آفتابی نیز گوناگون است. عمدهترین موارد را بررسی میکنیم.
۱-شیشه: شیشه گرانترین عدسی عینک است. مزیت آن در دید واضحتر و مقاومت بیشتر در برابر خش است. اما وزن بیشتری هم نسبت به سایر متریالها دارد. برای افرادی که ورزش یا فعالیت پرتحرک دارند، عدسی شیشهای خطرناک است.
۲- پلاستیک: پلاستیک نسبت به شیشه ارزانتر و سبکتر است. همچنین مقاومت بیشتری در برابر ضربه و شکستن دارد. همچنین تنوع بیشتری در ظاهر عینک با عدسیهای پلاستیکی ممکن است.
۳- پلی کربنات: عدسیهای ساخته شده از پلی کربنات نسبت به پلاستیک سبکتر و نازکتر هستند. خوب است بدانید پلی کربنات متریال ساخت شیشهی جلوی هواپیما است. بنابراین میتوان حدس زد چه مقاومتی دارد. راهنمای خرید عینک آفتابی برای افرادی که فعالیت پرتحرک دارند این جنس را برای عدسی توصیه میکند.
متریالهای دیگر چون اکریلیک و پلیاورتان نیز وجود دارند. نمیتوان هیچیک از این متریالها را بر دیگری به طور مطلق برتری داد. زیرا هریک مزایا و ویژگیهای خود را دارند. میتوانید با توجه به محیط کار و زندگی، سبک زندگی، فعالیتها و سلیقهی شخصی دست به انتخاب بزنید.
۶. انتخاب رنگ عدسی عینک آفتابی
از دیگر معیارهای مطرح در راهنمای خرید عینک آفتابی، رنگ عدسی است. رنگها در شرایط مختلف نوری متفاوت عمل میکنند. رنگها هم در ایجاد ظاهر متفاوت تأثیر دارند و هم واکنشهای متفاوتی را در هر شرایط نوری در چشمان شما ایجاد میکنند.
۱-رنگهای تیره (سبز، خاکستری، قهوهای): برای فعالیتهایی که در فضای باز است، توصیه به استفاده از این عینک میشود. رنگهای سبز و خاکستری حالتی خنثی دارند و نور را بدون تحریف رنگ کاهش میدهند. رنگ قهوهای کیفیت نور را بالاتر میبرد به افزایش کنتراست و درک عمق برای کاربرد کمک میکند. اما رنگها را تحریف میکند.
۲-رنگهای روشن و گرم (زرد، کهربایی، طلایی، سرخ): متخصصان هنگام خرید عینک آفتابی این رنگهای عدسی را برای شرایط نوری متوسط به پایین توصیه میکند. در زمان اسکی، اسنوبورد و سایر فعالیتهای تفریحی و ورزشی در برف میتوانید از این عینکها استفاده کنید. این رنگها در روشنتر نشان دادن اطراف و بهبود دید اشیاء تأثیر دارند.
۳-عدسیهای دارای روکش آینهای: افرادی که نسبت به نور شدید حساسیت بالایی دارند، میتوانند از این نوع عدسی استفاده کنند. میزان زیادی از نور با برخورد به سطح آینهای انعکاس مییابد و به چشم نمیرسد. البته تأثیر این پوشش در دید را در نظر بگیرید. پوشش آینهای سبب میشود اشیاء تاریکتر و تیرهتر از آنچه هستند به نظر برسند.
رنگ آبی و بنفش نیز در عدسیها به کار میرود که کارکرد خاصی در وضوح دید یا تغییر رنگ ندارد. پس میبینیم که رنگها کارکردها و اثرات مختلفی دارند. پیش از آنکه بنابر سلیقه رنگی را انتخاب کنید، زمان و مکان استفاده از عینک آفتابی را در نظر بگیرید.
۷. توجه به فرم صورت در هنگام خرید عینک آفتابی
معیار زیبایی ظاهری را نباید فراموش کنیم. هنگام خرید باید بهترین فرم عینک آفتابی را که با صورت شما هماهنگ است، تهیه کنید. ابتدا برای آنکه فرم صورت خود را بهتر بشناسید این مراحل را انجام دهید و در پایان محاسبه کنید:
فرم صورت شما چگونه است؟
1.یک نوار اندازه گیری، یک آینه و قلم و کاغذ فراهم کنید.
2.بالای استخوان گونهی خود را پیدا کنید. از گوشهی خارجی لب خود تا لالهی گوش را اندازه بگیرید و این کار را درهر دوطرف انجام دهید.
3.استخوان فک را از یک سر تا سر دیگر اندازه بگیرید. نوار اندازهگیری را از مرکزیترین نقطه در پایین صورت عبور دهید.
4.از وسط خط موی خود در بالای پیشانی تا پایین صورت را اندازه بگیرید.
5.عرض پیشانی خود را از یک طرف مو روییده تا طرف دیگر اندازه بگیرید.
صورتهای قلبی:
این صورتها در قسمت پیشانی وسیعتر و در قسمت چانه باریکتر هستند. عینک با فریم خلبان یا چشمگربهای برای این صورتها توصیه میشود.
صورت گرد:
عریض ترین بخش صورت گرد، قسمت استخوان گونه است. چنین صورتهایی باید از فریمهای زاویهدار مثل مستطیل استفاده کنند تا گردی صورت را قدری بشکند.
صورت مربعی:
صورت مربعی هم دارای خط فک مشخص، استخوان گونهی پهن و پیشانی عریض است. سبکهای گرد، بیضی، بدون حاشیه برای این صورتها مناسب است.
صورت بیضی:
این صورتها چانهای کمی باریکتر نسبت به پیشانی دارند. سبکهای گرد، مربع و هشت ضلعی میتوانند برای این فرم صورت استفاده شوند.
صورت کشیده:
این صورتها دارای خط گونهی مستقیم هستند. عینک آفتابی با عدسی پهن و بزرگ برای این صورتها مناسب است.
۸. انتخاب عینک آفتابی با توجه به رنگ صورت
در انتخاب فریم مناسب فرم صورت تلاش میشود از ویژگیهای مخالف استفاده شود. درحالیکه در انتخاب رنگ اینگونه نیست و باید هماهنگی وجود داشته باشد. منظور این است که اگر رنگ پوست صورت در طیف سرد قرار دارد، رنگ عدسی نیز باید سرد باشد. اما اگر رنگ صورت در طیف گرم قرار میگیرد، باید از عدسیهایی مثل زرد، قرمز و … استفاده شود.
سوالات متداول در هنگام خرید عینک آفتابی
1.در انتخاب عینک آفتابی چطور اندازه مناسب خود را پیدا کنم؟
عینک را روی صورت امتحان کنید. اگر مناسب باشد، دستههای عینک نباید هنگامی که عینک روی صورت است، به طرف بیرون باز شوند. در این صورت برای شما کوچک است. همچنین عینک نباید روی صورت حرکت کند در این صورت برای شما بزرگ است.
2.آیا قیمت عینک آفتابی مارک دار تضمین کنندهی استاندارد بودن آن است؟
خیر. بهتر است قیمت را به عنوان یک معیار برای استاندارد بودن در نظر نگیرید.
3.برای خرید عینک آفتابی مناسب چه کار کنیم؟
اگر به دنبال فروشگاه عینک آفتابی هستید، حتما به جایی مراجعه کنید که معتبر باشد. ضمنا می توانید از راهنمایی متخصصان و اپتومتریست های مجموعه دکتر عینک برای انتخاب عینک آفتابی مناسب به صورت رایگان استفاده کنید.