آیا تشخیص ایدز از چشم امکان دارد؟
آیا میدانستید که بیماری ایدز از طریق چشمان شما هم قابل تشخیص است؟ بیماری ایدز این روزها در سراسر جهان به بیماری مشکلسازی تبدیل شده است و متاسفانه روند ابتلای آن هم رو به افزایش است. به همین دلیل پزشکان، بسیاری از راههای تشخیص این بیماری را امتحان کردهاند و یکی از این راهها تشخیص ایدز از چشم انسان است.
از آن جا که ایدز، بیماری مزمن به حساب میآید، آشنایی با علائم آن و اقدام سریع برای جلوگیری گسترده آن، میتواند بسیار مهم و حیاتی باشد. در ادامه این مطلب ما شما را بیشتر با علائم چشمی این بیماری و روش تشخیص آن آشنا میکنیم.
تشخیص ایدز از چشم چگونه صورت میگیرد؟
چشم انسان میتواند عضو مهمی برای نمایش علائم بیماریهای مختلف باشد. ویروس ایدز علاوه بر هدف قرار دادن سیستم ایمنی بدن، بر دیگر اعضای بدن هم تاثیرگذار است.
یکی از این اعضا، چشم شما است. ویروس ایدز میتواند تغییرات اساسی را در چشم شما ایجاد کند و باعث بسیاری از بیماریها شود. این موضوع میتواند راهی برای تشخیص ایدز از چشم باشد.
همچنین برای بیماران مبتلا به بیماری ایدز بسیار مهم است که وضعیت چشمان خود را کنترل کنند که خطراتی مانند کم شدن بینایی یا حتی کوری، آنها را تهدید نکند.
در ادامه به معرفی چندین علامت و بیماری چشمی که میتواند نشانگر بیماری ایدز در شما باشد میپردازیم. این علائم میتواند کمک خوبی به پزشک باشد که تشخیص ایدز از چشم را به سرعت انجام دهد.
رتینوپاتی ایدز
این مشکل در زمانی اتفاق میافتد که HIV به شبکیه و پوشش پشت چشم شما آسیب رسانده باشد. اگر مبتلا به ایدز باشید، این عارضه معمولا از عفونت، التهاب و آسیب عروق خونی چشم شما ناشی میشود.
در طول معاینه چشم، پزشک شما ممکن است رگهای خونی پاره شده یا لکههایی سفید را پیدا کند که به این دلیل نامگذاری شدهاند که سفید و کرکی به نظر میرسند.
این عارضه معمولا نمیتواند به طور جدی روی بینایی شما تاثیر منفی بگذارد و اغلب هم بدون درمان خاصی برطرف میشود. اما در موارد شدیدتر آن، کمی میدان دید شما محدود میشود و همینطور در تشخیص برخی رنگها و شفاف دیدن آنها مشکل خواهید داشت.
رتینیت سایتومگالو ویروس در تشخیص ایدز از چشم
دیگر بیماری چشمی که میتواند در تشخیص ایدز از چشم دیده شود، رتینیت سایتومگالو ویروس است.
رتینیت CMV یا سایتومگالو ویروس زمانی اتفاق میافتد که سایتومگالو ویروس باعث التهاب چشم میشود. این التهاب به دلیل آسیب به شبکیه چشم است.
این عارضه اغلب افرادی را تحت تاثیر قرار میدهد که بیماری ایدز آنها به مراحل پیشرفتهتر و خطرناکتری رسیده است.
این بیماری، مشکل جدی به حساب میآید، اما خوشبختانه با داروهای پیشرفته ایدز میتوان از بدتر شدن وضع جلوگیری کرد و حتی جلوی بروز چنین عارضهای را گرفت.
علائم این عارضه دیدن لکههای شناور، تاری دید و محدود شدن میدان دید است که شما باید به سرعت بعد از دیدن چنین علائمی به پزشک مراجعه کنید. البته این عارضه همیشه علائم خاصی ندارد و پزشک میتواند با معاینه دقیق آن را تشخیص دهد.
ممکن است برخی داروهای ضد ویروسی برای درمان این عارضه توسط پزشک شما تجویز شوند.
یوئیت ایمنی
این التهاب مربوط به لایه میانی چشم است. یوئیت ایمنی یکی از عوارض جانبی پس از درمان برای ۶۰٪ از افراد مبتلا به بیماری ایدز به حساب میآید که پیشتر به رتینیت CMV مبتلا بودهاند.
یوئیت همچنین میتواند منجر به سایر مشکلات و بیماریهای چشمی مانند آب مروارید، گلوکوم و فشار خون بالا در چشم شود.
یوئیت ایمنی خفیف، اغلب خود به خود و پس از مدتی از بین میرود، اما اگر التهاب یا علائم شدید مانند دیدن لکههای شناور، تاری دید و درد چشم دارید، ممکن است نیاز به روشهای درمانی دیگر داشته باشید که به مشکلات دیگر چشمی دچار نشوید.
هرپس زوستر چشمی برای تشخیص ایدز از چشم
دیگر عارضهای که میتواند در تشخیص ایدز از چشم به پزشکان کمک کند، هرپس زوستر است.
این عارضه بین ۵ تا ۱۵ درصد افراد مبتلا به ویروس ایدز را تحت تاثیر خود قرار میدهد. این عارضه تاولهای دردناکی را ایجاد میکند که اغلب روی چشمها و صورت قرار میگیرند.
اغلب اوقات منجر به التهاب در یک یا چند قسمت از چشم، مانند عنبیه و به ندرت قرنیه میشود. برای کاهش علائم آن معمولا پزشکان از داروهای ضدویروسی استفاده میکنند.
سارکوم کاپوزی
سارکوم کاپوزی نوعی سرطان است که پزشکان آن را با ویروس ایدز مرتبط میدانند و به دلیل رشد غددی با رنگ مایل به قرمز روی پوست شناخته شده است.
از هر ۵ نفری که به این بیماری مبتلا هستند، ۱ نفر رشد این غدد را روی پلک یا سفیدی چشم خود تجربه میکند. این عارضه معمولا برای چشم دردناک یا مضر نیست، اما اگر شما را آزار میدهد یا باعث ایجاد تغییراتی در بینایی شما میشود، ممکن است پزشک برای شما جراحی را تجویز کند.
برای درمان سارکوم کاپوزی، پزشک ممکن است درمان ضدویروسی، شیمی درمانی، داروهای بیولوژیک یا ترکیبی از این داروها را تجویز کند.
خشکی چشم در تشخیص ایدز از چشم
حدود ۲۰ درصد از افراد مبتلا به ویروس ایدز، خشکی چشم را هم تجربه میکنند. این ویروس مزمن، به غدد تولیدکننده اشک آسیب جدی وارد میکند.
بلفاریت، التهاب پلک که همراه با ایدز نیز شایع است، میتواند خشکی چشم را بدتر و وخیمتر کند. اشکهای مصنوعی و روانکنندههای مخصوص چشم، میتوانند وضعیت را بهتر کنند.
مراقبتهای چشمی برای ویروس ایدز
برای تشخیص ایدز از چشم همواره نمیتوان به علائم آن بسنده کرد و ممکن است این علائم مشکلات دیگری را متذکر شوند. اما باید آنها را جدی گرفت و به عنوان یکی از احتمالات، همواره آنها را کنترل کرد.
افراد مبتلا به ایدز هم نباید فقط منتظر علائم چشمی بنشینند؛ بسیاری از مشکلاتی که ویروس ایدز برای چشم به وجود میآورد، بدون هیچ علائم بیرونی هستند و فقط توسط پزشک تشخیص داده میشوند.
همواره و طی فواصل مشخص، چشم خود را تحت معاینات دقیق قرار دهید. البته این امر به نوع و شدت ویروس ایدز در بدن شما هم بستگی دارد که پزشک بهترین نفر برای تشخیص روند کنترل و درمان است.
تاری دید، دوبینی، درد چشم، التهابهای مختلف میتواند عوارضی باشد که شما باید آنها را جدی بگیرید.
کلام پایانی
ویروس ایدز به عنوان ویروسی واگیر و مزمن که به طرق مختلف وارد بدن فرد میشود، به معضلی جدی در سراسر جهان تبدیل شده است.
پزشکان با روشهای مختلفی مانند تشخیص ایدز از چشم میتوانند این بیماری را شناسایی کنند.
لازم به ذکر است که بروز عارضههای بالا به طور قطع نشاندهنده بیماری ایدز در شما نیست، اما بهتر است آنها را جدی بگیرید و اگر ارتباط و دلیل آن را نمیدانید حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
سوالات متداول
آیا ایدز از طریق چشم هم قابل تشخیص است؟
بله، یکی از راههای تشخیص اولیه این بیماری، از طریق چشم است؛ زیرا این ویروس به طور جدی روی چشم شما تاثیر میگذارد و میتواند باعث عارضه و مشکلاتی شود.
آیا دیدن هر عارضهای در چشم نشانگر بیماری ایدز است؟
مشخصا خیر؛ این عوارض و بیماریها میتوانند به دلایل مختلفی به وجود آمده باشند. اما بهتر است بعد دیدن هر یک از آنها با پزشک متخصص مشورت کنید.
آیا ایدز میتواند باعث کوری شود؟
در موارد شدید که چشم بیمار کاملا تحت تاثیر بیماری قرار گرفته و درمان مشخصی هم روی آن صورت نگرفته است، ممکن است عوارض چشمی آن باعث کاهش دید بیمار و حتی کوری او شود. بنابراین لازم است این بیماران همواره معاینات چشمی را پشت سر بگذارند.