با شناخت انواع لنز تماسی، درست به هدف بزنید!
در دنیای امروز ضعف بینایی و انواع بیماریهای چشمی به یکی از مشکلات رایج افراد تبدیل شده است. مشکلی که راههای مختلفی برای رفع آن وجود دارد. در این بین استفاده از انواع لنز تماسی ، راهکاری شناختهشده و موثر است که طرفداران بسیاری هم پیدا کرده است.
اگر شما هم به مشکلات بینایی دچار هستید و از عینک هم خسته شدهاید اما بههر دلیلی تمایلی به انجام عمل لیزیک چشم ندارید، انتخاب یک لنز تماسی مناسب بهترین گزینه برای شماست. بنابراین اگر میخواهید با انواع لنز چشمی بیشتر آشنا شوید، تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
انواع لنز تماسی با چه طراحیهایی وجود دارند؟
لنزهای نرم به دو صورت هیدروژل استاندارد و سیلیکون هیدروژل وجود دارند که بسته به کاربردشان دارای طرحهای متنوعی هستند؛ از جمله:
- لنزهای تماسی کروی (Spherical contact lenses)
لنزهای کروی در تمامی قسمتها، قدرت دید یکسانی دارند و برای اصلاح مایوپیا (نزدیک بینی) و هایپروپیا (دوربینی) مورد استفاده قرار میگیرند.
- لنزهای تماسی چند کانونی (Multifocal contact lenses)
لنزهای چند کانونی (از جمله لنزهای دو کانونی) با داشتن مناطق قدرت دید مختلف به تطبیق بینایی با فاصلههای نزدیک و دور کمک میکنند و بهاینترتیب مشکلاتی مثل پیرچشمی، نزدیکبینی یا دوربینی را رفع میکنند. همچنین برخی از لنزهای میتوانند آستیگماتیسم را اصلاح کنند.
- لنزهای تماسی آرایشی (Cosmetic contact lenses)
لنزهای آرایشی نیز شامل لنزهای رنگی هستند که برای تغییر یا تشدید رنگ چشم طراحی شدهاند. لنزهای هالووین (Halloween)، تئاتری (theatrical) و سایر لنزهای با جلوهی ویژه (special-effect) از انواع لنزهای تماسی آرایشی محسوب میشوند.
البته توجه داشته باشید حتی اگر چشمتان هیچ نوع عیوب انکساریای نداشته باشد باز هم برای استفاده از لنزهای آرایشی، به نسخه و تجویز اپتومتریست نیاز دارید.
خوب است بدانید که از تمامی این لنزها میتوان برای چشمهای بسیار ضعیفی که به سختی با انواع لنز تماسی چشم تطبیق پیدا میکنند (hard-to-fit eyes) نیز استفاده کرد.
بهعلاوه، طرحهای دیگری از لنزهای تماسی وجود دارد که برای موقعیتهای خاص مانند اصلاح بیماری قرنیهی مخروطی (keratoconus) استفاده میشوند.
با شناخت سایر انواع لنز تماسی ، بهتر انتخاب کنید
- لنزهای دو کانونی مناسب برای آستیگماتیسم
لنزهای دو کانونی آستیگماتیسم، لنزهای نرم تماسی پیشرفتهای هستند که پیرچشمی و آستیگماتیسم را اصلاح میکنند. بنابراین اگر به آستیگماتیسم مبتلا باشید، میتوانید حتی بعد از ۴۰ سالگی هم با استفاده از این نوع لنزها، عینکتان را کنار بگذارید.
- لنز تماسی مناسب برای چشم های خشک
آیا لنزتان به طرز ناراحتکنندهای خشک است؟ در این صورت میتوانید از لنزهای تماسی نرم ویژهای استفاده کنید که علائم خشکی حاصل از لنزهای تماسی و خطراتش را به شکل قابلتوجهی کاهش میدهند.
- لنزهای رنگی برای زیباتر شدن چشمها
بسیاری از انواع لنزهایی که درموردشان توضیح دادیم، نمونههای رنگی نیز دارند. لنزهای تماسی رنگیای که میتوانند رنگ چشمتان را پررنگتر کنند! مثلا اگر چشمتان سبز است آن را سبزتر و خوشجلوهتر میکنند و یا حتی استفاده از برخی لنزها به کلی رنگ چشمتان را (مثلاً از قهوهای به آبی) تغییر میدهد.
- لنز تماسی چشم با جلوهی ویژه
لنزهای با جلوهی ویژه که لنزهای تئاتری، نو (novelty) یا کاستوم (costume) هم نامیده میشوند، لنزهای جذابی هستند که میتوانند ظاهرتان را به گربه، خونآشام و یا هر شخصیت متفاوت دیگری تبدیل کنند!
- لنزهای پروتزی (پروستتیک)
بسیاری از افرادی که در اثر بیماری و یا طی حادثهای چشمشان آسیب دیده است، میتوانند با کمک لنزهای تماسی پروتزی (Prosthetic lenses) این نقص را جبران کنند. این لنزهای پروتزی نرم و مات هستند و بهصورت سفارشی برای افراد طراحی میشوند تا ظاهر چشم آسیبدیده کاملاً با چشم سالم مطابقت پیدا کند.
لنزهای سفارشی با طرحی ویژه
اگر به هر دلیلی لنزهای معمولی برایتان قابل استفاده نیست، پس احتمالاً باید سراغ لنز تماسی سفارشی بروید. لنزهایی که کاملاً متناسب با چشم و نیازهای بصریتان طراحی خواهند شد.
لنزهای مهارکننده اشعهی ماوراء بنفش
حتماً میدانید که قرار گرفتن در برابر اشعهی ماوراء بنفش خورشید خطر ابتلا به آب مروارید و سایر بیماریهای چشمی را افرایش میدهد. بنابراین استفاده از لنز تماسی نرم، آن هم از نوع مهارکنندهی اشعهی ماوراء بنفش میتواند تا حدود زیادی چشمهایتان را از این خطرات حفظ کند.
اما ازآنجایی که لنزها، کل چشم را پوشش نمیدهند به همین دلیل برای محافظت بهتر از چشمتان، لازم است روزها هنگام خروج از منزل از عینکهای آفتابی ضد اشعهی ماوراء بنفش استفاده کنید.
- لنزهای اسکلرال برای ناهنجاریهای قرنیه
لنزهای GP با قطر بزرگ که با نام لنزهای اسکلرال (Scleral) نیز شناخته میشوند، بهطور ویژه برای درمان بیماری چشمی کراتاکونوس و سایر بینظمیهای قرنیه و همچنین پیرچشمی طراحی شدهاند.
- لنزهای کنترل نزدیک بینی
برای کنترل یا توقف پیشرفت بیماری نزدیکبینی در کودکان لنزهای ویژهای به نام لنز تماسی کنترل نزدیکبینی (Myopia control contacts) طراحی شده است.
کدام لنز تماسی چشم را انتخاب کنیم؟
برای انتخاب بهترین لنز تماسیچشم ، پیش از هر کاری باید مشکل اصلی چشمتان را پیدا کنید. چراکه همانطورکه متوجه شدهاید، برای هر کدام از عارضههای نزدیکبینی، دوربینی، آستیگماتیسم و سایر مشکلات بینایی، لنزهای ویژهای طراحی شده است.
همچنین ممکن است شما علاوهبر داشتن یک بیماری چشمی، به مشکل دیگری مثل خشکی چشم هم مبتلا باشید، در این صورت متخصص بیناییسنج، لنزهای خاصی را برایتان تجویز خواهد کرد که در عین درمان بیماری، مانع از تشدید حساسیت چشمتان میشود. در کنار اینها شما میتوانید ویژگیها و انتظاراتی را که از لنزتان در نظر دارید لیست کنید، ویژگیهایی مثل رنگ لنز، نحوهی استفاده و… . البته توجه داشته باشید که این انتظارات با موارد قبلی مطابقت داشته باشند.
در نهایت بعد از توافق با اپتومتریست و انتخاب لنز مناسب، با دریافت نسخه میتوانید از فروشگاههای معتبر لنز موردنیازتان را تهیه کنید.
چگونه از انواع لنز تماسی مراقبت کنیم؟
این روزها استفاده و مراقبت از انواع لنز چشمی و انجام کارهایی مثل تمیز کردن، ضدعفونی و حفظ لنزها بسیار آسان شده است. تا همین چند سال پیش افرادی که از لنز استفاده میکردند برای مراقبت از آن به چندین بطری مواد پاککننده و قرصهای آنزیمی نیاز داشتند.
اما امروزه محلولهای چندمنظوره کار را بسیار ساده کرده است و بهراحتی میتوان کار پاککنندگی، ضدعفونی و نگهداری لنز را به همین محلول سپرد..
حتماً طبق دستورالعمل از محلول استفاده کنید. به یاد داشته باشید بعد از آغشته کردن انواع لنز چشمی به محلول حاوی پراکسید هیدروژن، تا زمانی که محلول کاملاً خشک و خنثی نشده، نباید لنز را به چشم بزنید.
البته با استفاده از انواع لنز چشمی یکبار مصرف روزانه، میتوانید خودتان را دردسرهای مراقبت از لنز بهکلی راحت کنید.
استفاده از انواع لنز تماسی چه مشکلاتی دارد؟
قابل انکار نیست که در زمان انتخاب لنز چشمی ، شما با یک شرایط آزمون و خطا روبهرو هستید. زیرا این احتمال وجود دارد که چشمتان به مواد موجود در لنز و یا محلولهای تمیزکننده حساسیت نشان دهد. مهمتر اینکه تطبیق پارامترهای مختلفی مثل قدرت، قطر و انحنای لنز با چشمتان پس از استفاده از آن، بهطور قطعی مشخص میشود. این مشکل در مورد لنزهای با ساختار پیچیده مثل لنزهای دو کانونی یا لنزهای هلالی (Toric) که برای درمان آستیگماتیسم مورد استفاده قرار میگیرند، بیشتر دیده میشود. بنابراین اگر در زمان استفاده از لنز احساس ناراحتی میکنید و یا دید نامناسبی دارید، به احتمال زیاد لازم است که لنزتان را عوض کنید.
آسانترین راه خرید انواع لنز چشمی چیست؟
این روزها خرید لنز تماسی کار سختی نیست. قسمت مشکل ماجرا انتخاب لنز مناسب است که با کمک یک متخصص بیناییسنج حل میشود. بعد از آن شما میتوانید از هر فروشگاه معتبری بهصورت حضوری و آنلاین لنز موردنیازتان را تهیه کنید.
لنزها با توجه به برند، کارایی و سایر ویژگیهایشان قیمتهای متفاوتی دارند و با توجه به همین ویژگی برخی گرانترند. برای اطلاع از قیمتها و یا خرید آنلاین لنز میتوانید از دکتر عینک کمک بگیرید.
در آخر
در این مقاله با انواع لنز تماسی آشنا شدید همانطورکه پیداست، به دلیل وجود طراحیها و ویژگیهای متنوع لنزها، انتخاب لنز تماسی مناسب کار چندان سادهای نیست. انتخابی که علاوهبر سلیقهی شما تا حد بسیاری به آناتومی چشم و مشکلات بیناییتان بستگی دارد. بنابراین بهتر است با مشورت گرفتن از یک متخصص بیناییسنج راه انتخاب لنز چشمی را برای خودتان ساده کنید.