چند نوع عدسی عینک داریم
هنگام خرید عینک توجه به نوع عدسی عینک اهمیت زیادی دارد. این که میخواهید از چه نوع عدسی استفاده کنید و کدام نوع مناسب شرایط و دید شما است، تاثیر زیادی روی راحتی استفاده از عینک دارد.
عدسیها در انواع مختلفی تولید میشوند و در موارد مختلفی مانند جنس، پوشش و ضریب شکست دارای تفاوتهایی هستند و هر کدام امکانات متفاوتی را برای فرد فراهم میکنند. از این رو در این مطلب به بررسی انواع عدسیهای عینک طبق دستهبندیهای مختلف خواهیم پرداخت و بعد از مطالعه این متن ممکن است بتوانید راحتتر برای دید خود تصمیمگیری کنید.
شناخت انواع عدسی عینک
عدسی عینک در انواع و مدلهای مختلفی تولید میشود که هر کدام برای کاربردی خاص مناسب هستند. شناخت انواع عدسی ممکن است به فرد در انتخاب عدسی مناسب خود کمک کند.
به دلیل دستهبندیهای مختلف عدسی عینک، ما در ادامه به بررسی جداگانه هر دستهبندی میپردازیم. در ابتدا عدسیها را بر اساس نوع دید آنها، در ادامه بر اساس نوع پوشش آنها و درنهایت نوع ضریب شکست آنها بررسی میکنیم. بنابراین اگر مایل هستید در مورد انواع عدسی و مشخصات آنها بیشتر بدانید، حتما با ادامه مطلب همراه باشید.
عدسی عینک بر اساس نوع دید
اولین دستهبندی که بررسی خواهد شد، دستهبندی بر اساس نوع دید عدسی است. عدسیها ممکن است به صورت تک دید، دو دید یا تدریجی وجود داشته باشند که هر کدام ویژگی، مزایا و معایب خود را دارند. در ادامه در مورد انواع مختلف این دستهبندی صحبت خواهد شد.
عدسی تک دید
در ابتدا به سراغ عدسی عینک تک دید میرویم. یکی از رایجترین و البته ارزانقیمتترین عدسیهای بازار همین نوع عدسی است. این عدسی وسیعترین میدان دید را نیز ارائه میدهد و درحقیقت دید و بینایی فرد را در فاصلهای مشخص اصلاح میکند. این نوع عدسی میتواند مشکل دوربینی، نزدیکبینی یا آستیگماتیسم چشم را برطرف کند. البته اگر نیاز به عینک نزدیکبینی و دورینی به طور همزمان دارید، باید دو عدد عینک جداگانه با این نوع عدسیها سفارش دهید. از مزایای این کار باید به این مورد اشاره کرد که فرد دارای دو عینک است و اگر مشکلی برای عینک دیگر او به وجود بیاید، میتواند از نوع دیگر استفاده کند. همچنین این عدسی در تمام سطح خود توان یکسانی دارد و میدان دید بزرگی را در اختیار فرد قرار میدهد.
از معایب این نوع عدسی نیز باید به این مورد اشاره کنیم افرادی که نیاز به هر دو نوع عینک دارند، مجبور هستند همواره هر دو عینک را همراه خود داشته باشند.
عدسی دو دید
نوع دیگر این دستهبندی، عدسی دو دید است. به بیان سادهتر، عدسی دو دید یا دوکانونه، به معنی وجود دو نسخه از عدسی در یک عینک است. درحقیقت این نوع عدسیها هم مشکل دوربینی و هم مشکل نزدیکبینی را برای افرادی که نیاز به هر دو مورد دارند برطرف میکنند. این نوع عدسی از فاصله کانونی خاصی برخوردار است که تا فاصلهای خاص مشکل نزدیکبینی را حل میکند و از آن فاصله بیشتر به دوربینی کمک خواهد کرد.
برخی از انواع این نوع عدسی دارای خط جداکننده برای جداسازی ناحیههای دوربینی و نزدیکبینی هستند. با استفاده از این نوع عدسی، دیگر نیازی به داشتن دو عینک متفاوت نخواهید داشت و همین یک عینک مشکلات بینایی را برطرف خواهد کرد. از معایب عدسی دوکانونه باید به طول کشیدن زمان عادت کردن فرد به آن اشاره کنیم. به خصوص اگر نوعی از آن را تهیه کردهاید که خط جداکنندهای در آن وجود ندارد. به همین دلیل اگر تا به حال تجربه استفاده از آن را ندارید، بهتر است از نوعی استفاده کنید که دارای خط جداکننده است که بتوانید زودتر و بهتر با عینک جدید خود سازگار شوید.
عدسی تدریجی
آخرین نوع از این دستهبندی، عدسی عینک تدریجی است. اما منظور از تدریجی چیست؟ این عدسی درواقع عدسی چندکانونه است که برای دید دور و دید نزدیک مناسب به نظر میرسد.
نیاز به عدسی تدریجی با افزایش سن بیشتر خواهد شد. این نوع عدسی به سه بخش اصلی تقسیم میشود؛ قسمت بالایی آن به افراد کمک میکند که دید دور مناسبی داشته باشند و اجسامی که در فاصله دور قرار دارند را به راحتی مشاهده کنند. قسمت پایینی این نوع عدسی هم دید نزدیک را فراهم میکند و به هنگام مطالعه یا دیدن اجسام در فاصله نزدیک بسیار کاربردی است. اما نکته جالب این نوع عدسیها قسمت میانی آنها است که در آن امکان دیدن اجسام در فواصل متوسط فراهم شده است. این نوع عدسی هم دید نزدیک، هم دور و هم متوسط را ممکن میسازد و هیچ تفاوت ظاهری با عدسی تک دید ندارد. عدسی چندکانونه که به عدسی پروگرسیو نیز معروف است، دارای انواع متفاوتی است که بر اساس شرایط و نیاز فرد، باید یکی از آنها مورد استفاده قرار بگیرد.
این عدسی هیچ خط مرئی ندارد و این میتواند به عنوان مزیتی مناسب قلمداد شود. اما عیب آن در این است که فرد زمان زیادی را برای عادت کردن و هماهنگی با آن نیاز دارد. همچنین قیمت آنها نیز نسبت به سایر انواع بیشتر است.
عدسی عینک بر اساس نوع پوشش
اما دستهبندی بعدی که قصد بررسی و معرفی آن را داریم، دستهبندی بر اساس نوع پوشش عدسی است. معمولا پوششهای خاصی را جهت اهداف مشخص و بخشیدن ویژگیهایی به عدسی اعمال میکنند که شناخت انواع این پوششها در انتخاب بهتر شما تاثیرگذار است.
پوشش آنتی رفلکس
از پوششهای مختلفی که برای عدسیها به کار میرود، باید به پوشش آنتی رفلکس اشاره کنیم. اما این پوشش چه کاربردی دارد؟ درحقیقت برای داشتن دید واضح و شفافتر به خصوص در زمان قرار گرفتن در محیطهایی با نور بالا، عدسیهای دارای پوشش آنتی رفلکس بسیار موثر هستند. این عدسیها از بازتاب تصاویر روی عینک جلوگیری میکنند و به همین سبب چشمهای افراد نیز از پشت عینک به طور واضح دیده خواهند شد.
پوشش فتوکرومیک
پوشش فتوکرومیک نوع محبوب پوششهای عدسی است. اگر تمایل دارید عینک چندکاربرده به همراه خود داشته باشید، باید به سراغ خرید این نوع عدسیها بروید.
اما مشخصه اصلی این نوع عدسی چیست؟ درحقیقت پوششی روی این عدسی قرار گرفته است که قابلیت تغییر رنگ را فراهم میآورد. در زمانی که عینک در معرض نور شدید قرار بگیرد، عدسی تغییر رنگ داده و به رنگ تیره درمیآید. اما بلافاصله بعد از قرار گرفتن در محیط کم نور، مجددا تغییر رنگ داده و به حالت عادی خود برمیگردد. بنابراین شما با خرید یک عینک، هم عینک طبی برای اصلاح دید خود خواهید داشت و هم عینک آفتابی دارید که میتوانید در هنگام بیرون رفتن و قرار گرفتن در معرض نور شدید از آن استفاده کنید. لازم به ذکر است قدرت و سرعت تغییر رنگ در این نوع پوششها متفاوت است و هر کدام سرعت و قدرت متفاوتی ارائه میدهند که طبیعتا در قیمت آنها نیز تاثیراتی خواهد داشت.
پوشش بلوکات یا بلو کنترل
عدسی عینک با پوشش بلوکات یا بلو کنترل چه نوع عدسی است؟ اگر از دسته افرادی هستید که وقت زیادی را صرف نگاه کردن به صفحه نمایشگر لپ تاپ یا موبایل خود میکنید، باید از عدسیهای با پوشش بلوکات یا بلو کنترل استفاده کنید.
درحقیقت این نوع پوششها نور آبی مضر منتشر شده از نمایشگر را کنترل کرده و مانع رسیدن آن به چشم فرد میشوند. این نور برای چشم بسیار مضر بوده و باعث ضعیف شدن چشم، احساس خستگی زودهنگام و همچنین مشکلات چشمی از جمله خشکی چشم میشود.
نور آبی انرژی بالایی دارد و به مرور به بخشهای مختلف چشم از جمله شبکیه آسیب میزند. البته تمام نورهای آبی برای چشمها آسیبزا نیستند. نور آبی بین 380 تا 440 نانومتر مضر است و میتواند باعث انواع مشکلات شود. اما نور آبی بین 440 تا 490 نانومتر مفید است و برای حافظه و تنظیم خواب تاثیر مثبتی دارد. درحقیقت عدسی بلوکات تمامی نورهای آبی را حذف میکند، اما عدسی بلو کنترل تنها نورهای آبی مضر را حذف میکند و در این امر هوشمندتر کار میکند. در کل عدسی بلو کنترل دید شفاف و بهتری را ارائه میدهد. اما اگر مدت زمان زیادی از لپ تاپ یا گوشی موبایل استفاده میکنید، بهتر است از عدسیهای بلوکات استفاده کنید.
انواع عدسی بر اساس ضریب شکست
دستهبندی آخری که مورد بررسی قرار خواهد گرفت دستهبندی بر اساس ضریب شکست است. ضریب شکست عدسی عینک به این معنی است که عدسی چه مقدار از نور را میشکند و آن را منعکس میکند.
شاخص یا ضریب بیشتر در عدسی به معنای آن است که نور به شکل آرام و آهستهتری از درون عدسی و مواد تشکیلدهنده آن رد میشود و میزان منحرف شدن و شکست در نور بیشتر خواهد بود.
ضریب شکست استاندارد 1.5
برای افرادی که شماره چشم بالایی ندارند، این نوع عدسی انتخاب مناسبتری است. همچنین قیمت این نوع نیز به نسبت سایر انواع آن کمتر است. این نوع عدسی را به نام عدسی با ضریب شکست استاندارد هم میشناسند.
ضریب شکست 1.56
تفاوت اصلی این نوع عدسی با عدسی استاندارد، در ضخامت آنها است. ضخامتی که این نوع عدسیها دارند به نسبت نوع قبل حدود 15 درصد کمتر است. بنابراین اگر مدت تقریبا زیادی از عینک استفاده میکنید و همچنین شماره چشمتان نیز چندان ضعیف نیست، این گزینه، انتخابی هوشمندانه خواهد بود.
ضریب شکست 1.57
این نوع عدسی عینک نیز کمی نازکتر از سریهای قبل است و برای افرادی که چشمانی با شماره 5 چه دوربین و چه نزدیکبین دارند، مناسب است. نازکی این نوع عدسی آن را برای استفادههای طولانی مدت مناسب میسازد.
عدسی با ضریب شکست 1.59
این نوع عدسی از جنس پلی کربنات هستند و میتوانند در برابر اشعه ماورا بنفش مقاومت خوبی داشته باشند. موادی که در این نوع عدسی استفاده شده باعث افزایش مقاومت آنها نیز شده است و آنها را در برابر ضربه بسیار مقاوم کرده است. در کنار این عدسی امکان استفاده از انواع پوششها نیز وجود دارد که بتوان از دید شفاف و بهتری بهره برد.
عدسی با ضریب شکست 1.61
این نوع عدسی به دلیل ظاهر و ضخامت خود بسیار مورد توجه قرار گرفته است و اگر ظاهر عینک و عدسی برایتان مهم است، این انتخاب خوبی برایتان خواهد بود. این عدسیهای نازک با ترکیب شدن با فریمهای نازک ظاهری بسیار شیک را خواهند ساخت. این نوع عدسی برای افراد با شماره چشم 4.25 تا 6.75 بسیار ایدهآل است.
عدسی شاخص بالا 1.67
این نوع عدسی شاخص بالا، در برابر سری قبل، نازکتر و سبکتر است. اگر چشمهایی با شمارههای بالا دارید و از عینک به مدت زیادی نیز استفاده میکنید، این نوع عدسی برای شما مناسب خواهد بود.
عدسی 1.74 شاخص بالا
این عدسی برای افرادی با شماره چشمهای بالای 9 گزینه خوبی هستند و سبکی و راحتی مناسبی را در اختیار افراد قرار میدهند.
کلام پایانی
عدسی عینک مهمترین جزء عینک است که تمامی دید و شرایط بینایی و اصلاح آن توسط این قسمت فراهم میشود. بنابراین شناخت این قسمت از عینک برای داشتن انتخابی بهتر و در نهایت داشتن دیدی بهتر ضروری است.
انواع مختلفی از عدسیها وجود دارند که در این مطلب سعی شد بر اساس دستهبندیهای مختلف مورد بررسی قرار بگیرند. از دستهبندی بر اساس پوشش و دید گرفته تا دستهبندی بر اساس ضریب شکست. هر کدام از عدسیها ویژگی خاصی دارند که برای افراد مختلف با شرایط مشخص مناسب هستند. پس حتما با مشورت با پزشک و شرح دقیق شرایط خود، عدسی را انتخاب کنید که علاوه بر راحتی، دید بسیار خوبی را نیز در اختیارتان قرار دهد. عدم انتخاب عدسی مناسب ممکن است منجر به آسیب دیدن چشم و هزینههای اضافی برای فرد شود.
سوالات متداول
1- عدسیها بر چه اساسی دستهبندی میشوند؟
عدسیهای مختلفی در بازار وجود دارند که میتوان آنها را بر اساس دستهبندیهای مشخصی تقسیم بندی کرد. از این دستهبندیهای باید به پوششها، نوع دید و نوع ضریب شکست اشاره کنیم.
2- ضریب شکست بالای عدسی در کجا کاربرد دارد؟
معمولا عدسی با ضریب شکست بالا برای افرادی مناسب است که نمره چشم بالایی دارند و باید از عینک برای مدت زمانهای طولانی استفاده کنند. این عدسیها به دلیل سبکی و نازکی طرفداران زیادی دارند و البته از قیمت بالاتری هم برخوردار هستند.
3- پوششهای عینک چه کاربردهایی دارند؟
پوششهای عینک برای کاربردها و هدفهای خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. مثلا پوشش آنتی رفلکس برای جلوگیری از بازتاب تصاویر اشیا روی عینک یا پوشش بلوکات و بلوکنترل برای محافظت چشم در برابر اشعههای آبی منتشر شده از نمایشگرهای کامپیوتر و موبایل مورد استفاده قرار میگیرند.