
لکه خون در چشم به چه دلیل است؟
لکه خون در چشم مشکل رایجی است که ممکن است برای هر انسانی در طول عمر او چندین بار رخ دهد. برخی مواقع این لکه خون به خودی خود برطرف شده و مشکل جدی را به وجود نخواهد آورد. اما مواقعی نیز وجود دارد که این مشکل میتواند باعث عارضههای بعدی شده یا نشانهای از مشکل جدی در بدن باشد.
بسته به این که لخته خود در کدام بخش چشم ایجاد شده است، دلایل و درمان هم متفاوت خواهد بود. در این مطلب به بررسی این عارضه در بخش ملتحمه چشم یا همان لایه بیرنگی که روی سفیدی یا صلبیه چشم قرار گرفته است، پرداخته خواهد شد. بنابراین اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد این مشکل و عارضه رایج به دست بیاورید، حتما ادامه این مطلب را با دقت مطالعه کنید.
مشکل لکه خون در چشم
خون افتادن در چشم یکی از مشکلاتی است که هر کسی در زندگی خود آن را تجربه میکند. گاه به سادگی از کنار آن عبور کرده و آن را نادیده میگیریم این مشکل نیز بعد از زمانی بدون هیچ اختلالی برای فرد از بین میرود.
اما همیشه درمان این مشکل، یعنی لکه خون در چشم به همین سادگیها نیست؛ برخی موارد شدت آن بسیار زیاد است و باعث ترس فرد میشود و گاهی حتی میتواند بینایی فرد را با مشکل روبهرو کند. همچنین لخته خون در چشم در بخش ملتحمه میتواند نشانگر مشکلات دیگری در بدن فرد باشد که جدی گرفتن آنها ضروری است. بنابراین در صورتی که مشکل خون و لکه خون در چشم به خودی خود حل نشد یا همراه با دیگر مشکلات بود، حتما باید در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کرد و روند درمان آن را آغاز کرد.
نکته مهم این است که اصلا این لکه خون به چه دلایلی در چشم ایجاد میشود و چگونه باید آن را از بین برد؛ مهمتر آن که چه زمانی باید این لکهها را در چشم جدی گرفت و آن را ناشی از خطری بزرگتر دانست؟ تمامی این سوالات مواردی هستند که ما در این مقاله به دقت آنها را بررسی کرده و پاسخهای علمی و تاییدشدهای برای آنها ارائه خواهیم کرد.
علل ایجاد لکه خون در چشم را بشناسید
همانطور که گفته شد، در این مطلب به بررسی علت خون افتادن چشم در ملتحمه چشم، یعنی همان بخش بیرنگ و شفافی که سراسر سفیدی یا صلبیه چشم را پوشانده است، خواهیم پرداخت. ملتحمه که غشای کاملا شفافی در سرتاسر چشم است دارای رگهای خونی فراوانی است. این رگها بر اثر مواردی مانند فشار زیاد پاره میشوند و نتیجه آن مشاهده خون در چشم است که بسته به دلیل آن شدت و وخامت متفاوتی دارد.
معمولا در برخی موارد ظاهر این نوع پارگی و خون افتادگی کمی نگرانکننده است؛ اما در تمامی موارد نمیتوان گفت که خطری جدی فرد را تهدید میکند. در حالت کلی، این مشکل دو دلیل دارد،؛ یکی خود به خودی و دیگری به دلیل آسیبهای مختلف است. نوع خودبهخودی آن معمولا به دلیل بیماریها و عوارض سایر مشکلات فرد است.
در ادامه به مهمترین و اصلیترین دلایل این عارضه چشمی میپردازیم.
مالش چشم
شاید جالب باشد که بدانید یکی از اصلیترین دلایل لکه خون در چشم همین مالش و دست زدن به چشمها است. در بسیاری از مواقع انسان به طور غیرارادی بعد از ورود هر جسم خارجی به چشم مانند ذرات خاک و گرد و غبار، شروع به مالش چشم خود میکند.
در برخی حالات این مالش چشم احساس خوبی به فرد میدهد و باعث تکرار آن در دفعات بعدی هم میشود. اما همین مالش و ورود میکروبهای دست میتواند عامل ایجاد لکههای خون در چشم باشد. حتی خود ذره قرار گرفته در چشم هم قابلیت آسیب فیزیکی به چشم و در نتیجه خونریزی در ملتحمه را دارد. بنابراین حتما به این مسئله توجه ویژهای داشته باشید.
فشار آوردن به چشم
یکی دیگر از دلایل این مشکل ممکن است فشار آوردن بیش از حد به چشمها باشد. این بیشتر در مواقعی رخ میدهد که فرد سعی دارد بدون عینک دید خوبی را داشته باشد و فشار زیادی به چشمان خود وارد میکند. همین فشار میتواند به عنوان عاملی برای پارگی رگهای روی ملتحمه عمل کند و لکههای خون را در چشمان فرد به وجود بیاورد.
عطسه و سرفه شدید
عامل جالب دیگر در ایجاد لکه خون در چشم، عطسه یا سرفه کردن است. بسیاری از افراد عطسههای سنگین و با فشار بالایی را تجربه میکنند که این فشار به طور ناخودآگاه به رگهای چشمها و رگهای خونی ملتحمه وارد شده و باعث خونریزی در این بخش چشم خواهد شد. درحقیقت باید گفت اجتناب از این دلیل عملا غیرممکن خواهد بود و کاری از دست انسان بر نمیآید؛ البته به طور معمول خونریزی در این جا بسیار خفیف بوده و بعد از مدتی بدون ایجاد مشکلی هم برطرف خواهد شد.
استفراغ
این مشکل هم ممکن است باعث پارگی رگهای ملتحمه چشم شود. استفراغ بر حسب شرایط هر فرد میتواند نادر یا عادی باشد که باعث خونریزی در چشم میشود. دلیل آن هم فشار بسیار زیادی است که در هنگام استفراغ به قسمت بالایی سر وارد میشود. این فشار چشمها را نیز در بر میگیرد و باعث این لکههای خونی در چشم فرد خواهد شد.
گریه
در بسیاری از موارد هم دیده شده است که گریه کردن عامل اصلی به وجود آمدن خون در چشم افراد است. در هنگام گریه هم فشارهای وارده روی رگهای خونی ملتحمه بسیار زیاد میشوند و همین عامل خون افتادن در چشم را به وجود میآورد.
دیابت
اما همانطور که گفته شد در برخی از مواقع، خون افتادن در چشم میتواند نشانگر مشکل دیگری در فرد باشد. یکی از موارد بسیار شایع در این زمینه، بیماری دیابت است. افرادی که به بیماری دیابت دچار شدهاند، اگر رژیم غذایی مناسبی را رعایت نکنند، به مشکلات و عارضههای مختلفی همچون پارگی رگهای چشم و ایجاد لخته خون در چشم دچار خواهند شد. رتینوپاتی دیابتی مشکلی است که به سبب بالا رفتن زیاد قند خون در افراد مبتلا به دیابت رخ میدهد و این حتی روی بینایی افراد دیابتی هم تاثیرات بسیار منفی خواهد گذاشت.
فشار خون
یکی دیگر از مسائلی که گاه باعث ایجاد لکه خون در چشم در قسمت ملتحمه آن میشود، فشار خون بالا است. انسداد رگهای خونی در این شرایط میتواند پارگی رگهای خونی را در پی داشته باشد. در این صورت حتما باید به پزشک متخصص در سریعترین زمان ممکن مراجعه شود.
استفاده از داروهای رقیقکننده خون
برخی داروهای رقیقکننده خون، اگر منجر به رقیق شدن شدید خون شوند، هم در چشم و هم در سایر نقاط بدن پارگی رگها را به همراه دارند که احتمال دارد لکههای خونی متفاوتی را به وجود بیاورد.
استفاده از لنز
برخی افراد از لنزهای بیکیفیت استفاده میکنند یا روی نظافت لنزهای تماسی دقت کافی را ندارند. در این شرایط چشم در خطر عارضههای مختلفی از جمله پارگی رگها قرار خواهد گرفت که در اینجا نیز لکههای خون به وضوح درون چشم دیده میشوند.
تشخیص لکه خون درون ملتحمه چشم
ابتدا خود فرد با مشاهده علائمی همچون وجود لکه کوچک خون در چشم یا در موارد شدید قرمز و خونین شدن تمامی سطح چشم، میتواند به این موضوع پی ببرد. پزشک هم با معاینه و بررسی دقیق چشم وجود لکه را تایید خواهد کرد.
سپس پزشک ممکن است شرح وضعیتی از فرد بگیرد. دانستن اینکه فرد مراجعهکننده دارای بیماریهای زمینهای است یا خیر نکتهای بسیار تعیینکننده است. در این صورت پزشک ممکن است فشار خون فرد را نیز اندازهگیری کند. در ادامه به روشهای درمان این عارضه نیز پرداخته خواهد شد.
روشهای رفع لکه خون در چشم
لکه خون در چشم همانطور که در این مطلب گفته شد، به دلایل مختلفی رخ میدهد. به طور معمول، این مشکل و عارضه نیازی به درمان خاصی ندارد و خون پس از مدتی از ملتحمه محو خواهد شد. مدت زمان آن بر حسب میزان خونریزی میتواند بین چند روز تا چند هفته متغیر باشد.
البته در صورت مشکلاتی همچون سوزش و خارش ناشی از خون افتادن، این امکان وجود دارد که از قطرههای مخصوص استفاده کرد. همچنین در صورتی که این مشکل به دلیل ورود باکتری به چشم باشد، پزشک قطرههای آنتی بیوتیک را تجویز خواهد کرد. اما در صورتی که دیده شدن لخته خون در چشم به دلایل مشکلات دیگری در بدن فرد باشد، باید حتما نزد پزشک متخصص مراحل درمانی را طی کرد و خود لخته نیز به تدریج از بین خواهد رفت.
اما روشهای تاییدشده و خانگی زیادی نیز در این مورد وجود دارند که در زیر به برخی از این روشها برای از بین بردن لکه خون در چشم اشاره میکنیم.
استفاده از یخ
استفاده از یخ و سرما راهی آسان و سریع برای درمان پارگی رگهای خونی و جلوگیری از خونریزی در چشم است. وقتی یخ روی منطقه مشخص قرار میگیرد، جریان خون را کند میکند و تاثیر خوبی روی جلوگیری از پیشرفت خونریزی دارد. لازم به ذکر است از یخ به شکل مستقیم روی چشمان خود استفاده نکنید؛ همواره آن را در کیسهای مخصوص قرار داده و سپس در فواصل زمانی مشخصی روی چشم خود قرار دهید.
عدم استفاده مجدد از لنزهای تماسی
اگر به طور دائم یا متناوب از لنزهای تماسی استفاده میکنید، بهتر است در شرایطی که لکه خون در چشم شما افتاده است از لنزها استفاده نکنید. این کار تاثیر مثبتی روی درمان سریعتر این عارضه دارد. اگر منشاء اصلی مشکل همان لنز تماسی باشد، با قرار دادن مجدد آن در چشم اوضاع را بدتر خواهید کرد.
استفاده از گلاب
گلاب نیز یکی دیگر از روشهای سریع و موثر برای از بین بردن خونریزی درون چشم است. برای این کار بهتر است دو پنبه را با گلاب آغشته کنید و آنها را روی چشمان خود قرار دهید. هر چند دقیقه یکبار این عمل را تکرار کنید و نتیجه را مشاهده کنید. گلاب خاصیت ضدباکتری بسیار خوبی را هم دارد و از این نظر هم میتواند تاثیرگذار باشد.
استفاده از چای کیسهای
استفاده از چای کیسهای و چای سبز که خاصیت ضدباکتری دارد بسیار کمککننده است. همچنین چای سبز بعد از سرد شدن میتواند خنک کنندگی خوبی را هم برای چشم آسیب دیده فراهم کند. دو عدد چای کیسهای را به طور کامل شسته و درون فریزر قرار دهید. بعد از چند دقیقه آنها را برداشته و روی پلکهای خود قرار دهید. حدود 15 دقیقه تا 20 دقیقه این عمل تاثیر خوبی روی لکه خون در چشم شما خواهد داشت و حساسیتهای ناشی از آن را نیز به خوبی کم خواهد کرد.
استفاده از خیار
خیار نیز به دلیل خاصیت خنک کنندگی خود گزینه مناسب دیگری برای از بین بردن لکه خون در چشم است. دو تکه خیار را برش دهید و برای مدت چند دقیقه روی چشمان خود قرار دهید.
قطرههای مخصوص
استفاده از قطرهها و اشکهای مصنوعی هم روشی موثر برای از بین بردن لکه در خون و کاهش حساسیتهای ناشی از آن است. بهتر است برای این منظور حتما نزد پزشک متخصص بروید و با تجویز و تشخیص او قطره مخصوص را تهیه کرده و در بازه زمانی مشخص طبق تجویز پزشک آن را مصرف کنید.
عدم حساس کردن بیشتر چشمها
در شرایطی که چشمها دچار لکه خون شدهاند، سوای از دلیل آن، مالش چشمها ممکن است وضع را شدیدتر کند. بنابراین در این حالت سعی کنید از دست زدن یا مالش چشمها اجتناب کنید و به طور کامل صبر کنید که اثر لکه خون در چشم از بین برود. آلوده شدن چشم بر اثر مالش چشم و تماس دست، میتواند باعث وخیم شدن اوضاع شود و قطعا روند درمان را با مشکل مواجه خواهد کرد.
در چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اما سوال مهمی که ممکن است برای همه افراد پیش بیاید آن است که در چه صورتی باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. آیا این خونریزی در همه مواقع به طور خود به خود برطرف میشود یا در برخی شرایط باید به پزشک مراجعه کرد؟
در این زمینه باید گفته شود یکی از مواردی که باید حتما فرد به پزشک مراجعه کند آن است که لکه خون در چشم برای مدت زیادی باقی بماند و بعد از انجام مراقبتهای احتمالی اولیه این لکه هیچ بهبودی در آن به وجود نیاید. همچنین اگر فرد دارای مشکلات دیابتی یا خونریزی باشد، حتما بعد از این عارضه باید به پزشک متخصص مراجعه کند.
در مواقعی که در چشم آسیب دیده احساس درد شدید وجود داشت، عارضه همراه با سردرد بود، ترشح از چشم وجود داشت، تغییراتی در بینایی به وجود آمد، همراه با لکه خون در چشم خونریزیهای دیگری نیز رخ داد، کبودی زیر چشم به وجود آمد و... حتما باید به پزشک مراجعه شود که از مشکلات احتمالی بعدی جلوگیری شود.
کلام پایانی
لکه خون در چشم شاید در شرایط عادی بدون خطر باشد و بدون درمان خاصی نیز از بین برود. اما در مواقعی که این لکه بر اثر عواملی مثل بیماریهای دیگر یا ضربات شدید به وجود بیاید حتما باید چشم را نزد پزشک متخصص معاینه کرد.
در این مطلب در خصوص این عارضه و دلایل آن و همچنین راههای از بین بردن آن مطالب مفیدی ارائه شد. لکه خون در بیشتر موارد بدون هیچ نیازی به درمان، به خودی خود از بین میرود و اثری از آن باقی نخواهد ماند. اما اگر خونریزی با مشکلات دیگری نظیر درد، حساسیت، تورم، تاری دید و... همراه شد یا به دلیل بیماریهای زمینهای باشد، برای درمان آن باید هرچه سریعتر اقدام کرد.
سوالات متداول
1-علت اصلی ایجاد لکه خون در چشم چیست؟
این عارضه دلایل مختلفی دارد و از آنها میتوان به ضربه به چشم، عطسه و سرفه شدید، استفراغ، مالش چشمها و ورود آلودگی و همچنین بیماریهای زمینهای اشاره کرد. بنابراین دلیل قاطع و مشخصی برای این مشکل چشمی وجود ندارد.
2-آیا دیدن لکه خون در چشم خطرناک است؟
در اکثر مواقع خیر؛ دیدن لکه خون هیچ خطری را برای فرد به دنبال ندارد و پس از مدتی هم این مشکل برطرف خواهد شد. اما در صورتی که این عارضه شدید باشد یا بر اثر بیماریها و مشکلات دیگر فرد به وجود بیاید، باید حتما درمان آن را به سرعت آغاز کرد.
3- در چه صورتی باید به پزشک برای رفع لکه خون در چشم مراجعه کنیم؟
اگر لکه خون درون چشم بعد از مدت طولانی از بین نرفت یا همراه با دیگر مسائل مانند سردرد و تاری دید بود، یا فرد سابقه بیماریهایی همچون فشار بالا، دیابت و مشکلات خونریزی را داشت باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه شود.
زهرا۰۸ خرداد ۱۴۰۲
سلام من بچه خواهرم چشمش با ناخن ضربه خورده 2 روزه هنوز لکه خون توچشمش داره خوب میشه یا ماندگاره؟
دکترعینک۱۰ خرداد ۱۴۰۲
سلام وقت بخیرخوب میشه نگران نباشد
ارام۰۸ خرداد ۱۴۰۲
سلام من بچه خواهرم ناخن به چشمش خورد بعد 2 روزه یه نقطه خون تو چشمش ایجاد شده ایا خود به خود خوب میسه؟
دکترعینک۱۰ خرداد ۱۴۰۲
سلام وقت بخیراگر عفونت نکنه بله خوب میشه
پوریا۰۵ خرداد ۱۴۰۲
سلام اگه این اتفاق افتاد و علاعمی نداشت جای نگرانی نیست؟
دکترعینک۰۵ خرداد ۱۴۰۲
سلام و درود جای نگرانی نیست وبعد از چند روز رفع میشه کامل
عباس۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۲
سلامازتوضیهیاتانممنون
دکترعینک۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۲
سلام ودرود وقت بخیر امیدوارم حالتون خوب باشهقربان شما
ابوالفضل ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۲
سلام پسرم من ۵ سالش همینجوری شده
دکترعینک۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۲
سلام ودرود وقتتون بخیرنگران نباشید توی چند روز آینده اوکی میشه
سهيلا۲۳ فروردین ۱۴۰۲
مطالب شما بسيار آموزنده و مفيد بوده ممنون
دکترعینک۲۴ فروردین ۱۴۰۲
سلام سهیلا عزیزممنون از پیام پر مهرت
اکبری۱۸ فروردین ۱۴۰۲
مطالب عالی
دکترعینک۱۹ فروردین ۱۴۰۲
سلام ودرود وقت بخیر امیدوارم حالتون خوب باشهممنون ازپیام پرمهرتون