راهنمای انتخاب عدسی عینک
در حال حاضر عدسیها یا همان شیشههای عینک طبی به لطف پیشرفت دانش و فناوری، گوناگونی شایان توجهی پیدا کردهاند. با توجه به وضعیت چشمها و دید آنها و انتظاری که از بینایی خود دارید، میتوانید عدسی کاملا مناسبی را برای خود انتخاب کنید. ببینیم عدسیها چه ویژگیها و چه دستهبندیهایی دارند.
مهمترین عوامل موثر روی قیمت عدسی عینک
برای انتخاب عدسی عینک، ممکن است به قیمت آن نیز توجه ویژهای داشته باشید و این عامل برایتان اولویت باشد. اما قیمت عدسی عینک تحت تاثیر چه پارامترهایی است؟
یکی از مهمترین پارامترها، برند عدسی است. برندهای مختلفی عدسیهای عینک را تولید میکنند که بسته به کیفیت و اعتبار برند، قیمت آنها متفاوت است. جنس و نوع عدسی عامل مهم بعد است. عدسیها با توجه به این که در انواع مختلفی تولید میشوند، تنوع قیمتی زیادی بر همین اساس دارند. به صورت کلی عدسیهای فشردهتر و با ضریب شکست بیشتر، قیمت بالاتری دارند. همچنین برای خرید عدسیهایی که از ویژگیهای خاصی همچون ضدخش، ضد اشعه UV، آنتی رفلکسی و ... بهره میبرند، باید هزینه بیشتری پرداخت کنید.
ساختار عدسی
عدسیها بر اساس ساختار به دستههای اِسفریک، آسفریک و دابل آسفریک تقسیم میشوند. منظور از ساختار عدسی میزان کروی بودن آن است. عدسیهای معمول که ساختار اِسفریک دارند، کروی هستند. شکل کروی عدسی ایجاب میکند که وضوح دید در حاشیه نسبت به مرکز عدسی کمتر باشد.
در برخی از عدسیها با استفاده از فناوری روز تلاش میشود از کروی بودن عدسی کاسته شود. به این معنا که حاشیههای عدسی شکل تختتری به خود میگیرد. تأثیر این کار وضوح دید بیشتر در حاشیه نسبت به عدسیهای معمول است. یعنی تفاوت میزان وضوح دید در حاشیه با مرکز، کمتر و کمتر میشود وخطاهای اپتیکی کاهش می یابد.
عدسیهایی که از یک طرف تخت شدهاند، آسفریک نام دارند. اگر یک عدسی از هر دو طرف تخت شود، در دسته عدسیهای دابل آسفریک قرار میگیرد.
ضریب شکست
عدسیها بر اساس ضریب شکست در دستههای مختلفی قرار میگیرند. هرچه ضریب شکست عدسی بالاتر باشد، میزان فشردگی عدسی بیشتر و ضخامت و وزن آن کمتر خواهد شد.
برای مثال عدسیهایی با ضریب شکست 1.50 تا 1.59 در دسته عدسیهای دارای ضخامت معمول و بدون فشردگی قرار میگیرند.
عدسیهایی که ضریب شکست آنها 1.60 و 1.61 باشد، در دسته عدسیهای نیمه فشرده قرار میگیرند. این عدسیها ضخامت و وزن کمتری نسبت به عدسیهای دسته اول دارند.
ضریب شکست عدسیهای فشرده، 1.67 است. این عدسیها نسبت به عدسیهای 1.60 و 1.61 نازکتر و سبکتر اند ومناسب نمرات 3 تا 6 هستند.
و اما عدسیهایی با ضریب شکست 1.74 و بالاتر، در عدسیهای فوق فشرده قرار میگیرند که فوقالعاده نازک و سبک و مناسب نمرات بالای 6 هستند.
پوششهای عدسی
عدسیها میتوانند به پوششهای گوناگونی مجهز شوند که بر فواید و کاراییهای آنها بیفزاید. خوب است برخی از مهمترین و رایجترین پوششهای عدسی را بشناسید تا انتخاب بهتری داشته باشید.
1. آنتی رفلکس (ضد بازتاب)
پوشش آنتی رفلکس یا ضد بازتاب وضوح و شفافیت دید را افزایش میدهد. میدانیم که شیشه سطحی صیقلی دارد و سطوح صیقلی مقداری از پرتوها را انعکاس میدهند. از آنجا که بینایی از طریق رسیدن پرتوها به چشم رخ میدهد، در صورتی که مقداری از آنها از سطح عدسی عینک منعکس شوند و به چشم نرسند، وضوح دید کاهش مییابد. بنابراین پوشش آنتی رفلکس به شما شفافیت بیشتری در دید میبخشد.
2. پوشش ضد خش
پوشش ضد خش، عدسی را در برابر خط و خش مقاوم میکند. این یک ویژگی ضروری است زیرا عینک به عنوان ابزار اصلاح دید همواره در معرض ضربات و برخورد با اشیای گوناگون قرار دارد. این برخوردها میتواند روی عدسی خش ایجاد کند. خشها هرچند ظریف و ریز باشند، به مرور و با افزایش تعدادشان، کیفیت دید را کاملا مختل خواهند کرد و حتی میتوانند باعث سردرد و مشکلات دیگر شوند.
3. پوشش پاک (Clean)
در عدسیهای دارای پوشش آنتی رفلکس معمولا یک لایه پوشش پاک در روییترین بخش وجود دارد. این پوشش به عدسی ویژگی بسیار صاف و صیقلی میدهد. در نتیجه عدسی قطرات آب، بخار و ذرات گرد و غبار را دفع میکند وهمچنین باعث راحتی در تمیز کردن سطح آن می شود.
4. ضد اشعه یووی(UV400)
اشعه UV یا فرابنفش خورشید یکی از اشعههای نامرئی است که تأثیرات مخرب فراوانی بر بینایی و سلامت چشمها میگذارد. عدسی مجهز به پوشش ضد اشعه UV سلامت چشمها را در برابر این اشعه تضمین میکند.
5. مخصوص کامپیوتر (بلوکات/ بلوکنترل)
تقریبا همه ما در عصر حاضر از دستگاههای دیجیتال استفاده میکنیم. این دستگاهها انواع اشعهها و انوار از جمله نور آبی را به چشمهای ما میرسانند که برای سلامت آن ها بسیار مضر است. این نور میتواند سبب خستگی و خشکی در چشم، سردرد، بیخوابی و دیگر عوارض شود. عینکهای مخصوص کامپیوتر که در دو دسته بلوکات و بلوکنترل قرار میگیرند، میتوانند مانع از رسیدن این نورمضر به چشم شوند.
عدسی فتوکرومیک معمولی و ترنزیشن
درصورتی که نمیخواهید دائم ناچار به تعویض عینک طبی با آفتابی باشید یا چشم شما نمره دار است و با زدن عینک آفتابی از وضوح دید محروم میشوید، عدسی فتوکرومیک به شما توصیه میشود.
این دسته از عدسیها از موادی ساخته میشوند که در برابر نور مستقیم آفتاب تیره میشود. سپس با خارج شدن از معرض نور شدید، به شفافیت نخست بازمیگردد.
تغییر رنگ عدسی در نوع فتوکرومیک معمولی حدود 1 دقیقه برای حداکثر تیرگی و بین 3 تا 5 دقیقه برای شفافیت کامل طول میکشد. این موضوع سبب شکایت برخی از مصرفکنندگان است.
عدسی فتوکرومیک ترنزیشن، نوعی از عدسیهای فتوکرومیک است که سرعت تغییر رنگ آنها بسیار بالاست و گاه در مدت چند ثانیه تغییر رنگ میدهند. این سرعت هم شامل مرحله تیره شدن و هم مرحله شفاف شدن است.
عدسی های پلاریزه
کسانی که نسبت به نور خورشید حساسیت بسیار بالایی دارند می توانند ویژگی پلاریزه را به عدسی های آفتابی خود اضافه کنند. این ویژگی باعث از بین رفتن انعکاسات سطوح مختلف مثل شیشه و کاپوت ماشین ها می شود و یک دید شفاف و راحت را به شما می دهد.
عدسیهای چند کاره
همه یا چند مورد از ویژگیهای آنتی رفلکس، فتوکرومیک، بلوکات/بلوکنترل، ضد UV و ... میتوانند در یک عدسی جمع شوند. یعنی در صورت نیاز میتوانید برای مثال عدسی فتوکرومیک بلوکنترل ضد اشعه UV برای عینک خود سفارش دهید.
برندهای گوناگون عدسی
شرکتهای بسیاری در سراسر جهان عدسی برای عینک تولید میکنند. برندهایی چون هویا، زایس، اسکای، اسمارت، ویولت، اسیلور، اشنایدر و ... از مشهورترین و باکیفتترین عدسیهای تولیدشده هستند.
این برندها دستههای گوناگون عدسی را از نظر ساختار، ضریب شکست و پوششها تولید میکنند.